Bydlení Komerční články Tipy, rady, návody Zajímavé

Jak namontovat plastový okap

Autor angelo

Už vás nebaví potopa na dvorku způsobená silnějšími dešti? Nebo vám vaše staré okapy zrezly a potřebují vyměnit? Zkuste plastové okapy. Jejich montáž je nejen rychlá, ale také jednoduchá. Často je nemusíte lepit ani šroubovat, a tak jejich instalaci zvládne každý alespoň trochu šikovný kutil za pár hodin.

Co budete potřebovat?

Než vůbec začnete, změřte si potřebnou délku a počet plastových svodů a žlabů. Nezapomínejte ani na kolena plastových okapů, spojky a kryty do okapu.

A co nářadí?

Pro snadnou montáž plastových okapů budete potřebovat několik základních pomůcek:

  • šňůru pro kontrolu stejného sklonu,
  • pilu na kov,
  • metr a tužku,
  • šroubovák,
  • lepidlo.

Montáž plastových okapů

1.   Začněte montáží prvního a posledního háku, které umístíte asi 15 cm od kraje střechy nebo pevné zdi. Zbývající háky pro plastové okapy nainstalujte mezi krajní ve vzdálenosti asi 60 cm. Provaz mezi prvním a posledním hákem vám pomůže dodržovat sklon. Ten by měl být 0,5 cm na 1 m délky okapu.

2.   K místu odtoku vody přiložte žlabový výstup a obkreslete otvor na okapový žlab. Ten následně pilkou na kov vyřízněte a otvor začistěte. Na žlabový výstup naneste lepidlo, převlékněte jej přes zadní okraj okapu a zamáčkněte přes horní.

3.   Pomocí lepidla připevněte i koncové nebo spojovací kusy. Ty také přikládejte k okapu nejdříve zadním okrajem a nakonec je zamáčkněte přes ten horní.

4.   Na žlabový výstup nainstalujte odpadní trubku. Pokud je přesah střechy větší než 60 cm, plastové okapové koleno přilepte, aby tlakem vody nevypadlo.

5.   Trubky propojte pomocí trubkových spojek. Spodní trubku vždy zapusťte asi 2 cm do trubkové spojky a těsně pod spojku namontujte trubkovou objímku.

6.   Na závěr připevněte k trubce koncové koleno tak, aby voda stékala přesně tam, kam potřebujete. Pokud má voda stékat například do kanalizace, použijte koncové koleno ve tvaru „S“, které spustíte kolmo do určeného prostoru.

Výhody plastových okapů

Proč vlastně zvolit plastový okap místo pozinkovaného, se kterým se setkáváte u většiny domů? Plastové okapy jsou lehké, nerezaví a nemusíte je natírat. Ušetříte tak nejen peníze za barvu, ale i čas, který byste natírání věnovali. Široká nabídka barev u plastových okapů navíc zajistí, že vyberete takovou plastovou rýnu, která se hodí přesně k vaší omítce a okolnímu prostředí.

O autorovi

angelo