Bydlení Tipy, rady, návody Zahrada

Jak a čím si zpříjemníte pobyt na terase

Autor JanaPK

Terasa je prodloužení obytné zóny směrem ven a hlavně teď, v letních měsících, je tím nejfrekventovanějším místem v domě. Můžeme na ní posedět s přáteli, grilovat, odpočívat, věnovat se různým činnostem, které se dají přenést ven.

Jediným nepřítelem otevřených teras je počasí. Jedině déšť nás může v létě zahnat zpátky pod střechu, na jaře a na podzim také silnější vítr. Jak si tedy zařídit terasu, abychom ji mohli pohodlně využívat celoročně?

Zastřešení a zastínění

Jestliže chcete posedět na terase i za letní bouřky, je vhodné myslet na stříšku. Pokud nechcete terasu zastřešit napevno a udělat si z ní spíš zimní zahradu, stačí pevnější markýza. Kvůli větru jsou vhodné i boční zástěny. Oboje oceníte i za horkých letních dnů, kdy se budete chtít schovat před ostrými slunečními paprsky.

Osvětlením terasy si prodloužíte den

Užíváte si večerní pohodu na terase, ale tma vás zahání dovnitř? Pořiďte si vhodné osvětlení a můžete si pobyt na terase prodloužit. Abyste si nezvýšili účet za elektriku, zkuste lampičky na solární energii nebo stylovou petrolejku. Poslouží i svíčky ve skleněných baňkách, které vytvoří romantickou atmosféru a vítr je nesfoukne.

Sedačka, houpačka – pohodlí je základ

K příjemnému trávení času na terase patří pohodlný zahradní nábytek. Vybírejte ho s ohledem na podmínky, jakým bude vystaveno: dřevo dlouhodobě nesnese vlhko a přímé slunce, také levné plasty nevydrží ani vedro ani mráz, aniž by se změnila jejich kvalita. Samozřejmě ale většinou rozhoduje cena.

Pro aktivní volný čas

Někdo na terase celé léto griluje, jiný pěstuje květiny, na terase si můžete sestavit i vlastní posilovnu. Spousta domácích aktivit se může přestěhovat ven, jestliže na ně máte dost místa.

Náš tip: Přestěhujte si v létě na terasu jídelní stůl a stolujte pod širým nebem. Nikde nechutná lépe než na čerstvém vzduchu.

O autorovi

JanaPK

Zanechte komentář