Komerční články Tipy, rady, návody

Jaký mulčovací materiál použít na zahradě?

Autor angelo

Mulčování má významný pozitivní vliv na půdu i rostliny, a proto se v současné době těší velké oblibě mnoha zahrádkářů. Nejčastěji nachází využití v zahradách, parcích a sadech. Jedná se o proces, který je založený na pokrývání okolí rostlin organickým (někdy též anorganickým) materiálem. Při mulčování je navíc možné využít i odpadní materiál ze zahrady.

Pozitiva mulčování

Mulčování přináší široké spektrum výhod. Mezi hlavní pozitiva využití mulče v zahradních a sadbových úpravách patří například:

  • zamezení růstu plevelů,
  • ochrana půdy před vysycháním,
  • ochrana rostlin před mrazem a horkem,
  • ochrana půdy a rostlin před erozí,
  • zlepšení vláhových podmínek,
  • zvýšení obsahu humusu v půdě,
  • estetický vzhled zahrady a další přínosy.

Mulč také postupně uvolňuje živiny do půdy a zajišťuje snadnější údržbu záhonů, díky čemuž šetří čas a práci zahrádkářů. Kromě toho je mulčování zcela ekologický proces, takže nepoškozuje přírodu.

Mulč pro okrasné zahrady

Při mulčování se využívá široké spektrum mulčovacích materiálů. Mezi nejznámější typ mulče, který si při vyslovení mulčování každý představí, je jednoznačně mulčovací štěpka ze směsi dřevin anebo kůry. Hlavní výhodou jejich použití na záhonech je estetický vzhled a dlouhodobá trvanlivost. Problémem, který se může při užití dřevěného mulče objevit, je přítomnost houbových chorob, proto není vhodné mulč využívat na velice vlhkých místech. Nevýhodou může být i roznos mulče do okolí při silném větru. Prozatím se však jedná o nejvyužívanější typ mulče.

Mulčovat lze i zadarmo

V rámci mulčování lze i výrazně ušetřit, a to využitím snadno dostupných materiálů. Jedná se především o využití zahradního odpadního materiálu v podobě posekané trávy nebo shrabaného listí. Výhodou použití tohoto materiálu je zejména nulová cena a vysoký hnojivý účinek. Značnou nevýhodou je nevzhlednost mulče, rozlétání do okolí a při rozkladu tyto materiály celkem zapáchají.

Mezi další využívané materiály patří sláma, štěrk a oblázky, netkané textilie apod. Mulčovat lze také pomocí kompostu či rašeliny.

O autorovi

angelo

Zanechte komentář